Lazer epilasyon, insan bedeninde var olan istenmeyen tüy köklerinin tek dalga boyundaki gözle görülmeyen ışınlar ile tahrip edilerek, en kısa sürede kalıcı olarak yok edilmesi işlemine denir. MÖ 69 yılında, Kleopatra tüylerini almak için balın peteğini kullanarak ağdaya benzer bir karışım elde etmekteydi. Ancak ilk kez tüylerin alınmaya başlandığı bu dönemde kullanılan deniz kabukları gibi nesneler oldukça ağrılıydı. Roma İmparatorluğu’nda kadın erkek fark etmeksizin tüysüz olmak, soyluluğun ve zenginliğin bir göstergesi sayılırdı. Özellikle erkeklerde göğüs kıllarının olması kişinin ‘medeniyetten uzak’ olduğu kanısına sebebiyet verirdi. Her daim güzelliğin, rahatlığın bir simgesi olan tüylerin alınması, 19.yüzyıla gelindiğinde usturanın keşfedilmesi edilmesi ile birlikte kadınlardan ziyade erkeklere daha fazla hitap etmekteydi. 20.yüzyılın ortalarında kullanılmaya başlayan ağda oldukça ağrılı geçmekte ve iz bırakmaktaydı. 1998 yılına gelindiğinde ise Massachusetts General Hospital’da çalışan bir grup doktor, Einstein’in ‘zaman ve kuantum’ teorisine dayandırarak lazer ışınlarının tüy dökmede kullanılabileceğine dair bir makale yayınladılar. Yapılan çalışmalar üzerine lazer ışınlarının tüy dökmede işe yarayabileceğini kanıtladılar. Böylelikle ilk kez lazer ile epilasyon yapılabileceği kesinleşti.
Teknolojik gelişmelerin artması ile birlikte cihazların güvenliği, ısı dereceleri, teknik sorunları giderilerek günümüzde birden fazla çeşit ile tamamen tüyler yok olmaktadır. Böylelikle zaman kaybettirmeyen, rutin hale gelen tüy alınması durumu ortadan kalkmaktadır.
Tüy ve kıllanmanın kalıtsal nedenleri olduğu gibi çevresel nedenleri de bulunmaktadır. Hastalık oluşan tüylenmenin sebebini Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, %70 oranında polikistik over sendromu ile endokrin bozukluğu olduğunu ifade etmektedir. Öte yandan tüy ve kıllanmanın diğer nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir:
Lazer ışınları melanin denilen kıl köküne rengi veren maddeye tutunabilmesi için görmesi gerekir. Genellikle ten rengi açık olan kimselerde melanin seviyesi düşük olduğundan lazer ışınları kıl köklerini görmekte zorlanır. Bu da geç sonuç alınmasına veya lazer ışınlarını ile epilasyon işlemine uygun olmadığını gösterir. Açık tenli kimselerde koyu kıl kökünün olması sonuç alınmasını hızlandırır. Lazer epilasyonda ten rengi koyu olan kişilerde daha etkili olmasının nedeni, melanin seviyesinin yüksek olması ile lazer ışınlarının kıl köklerini görebiliyor olmasıdır. Bu da daha çabuk sonuç alarak kıl köklerini hızlı bir şekilde yok olmasının sağlar. Bu yüzden yapılan lazer epilasyon işlemi esmer ve bronz ten rengine sahip kimselerde daha çok etkili olmaktadır.
Bir epilasyon işleminin başarılı olması 4 farklı faktöre bağlıdır. Bunlar:
İlk olarak cilt rengine uygun olan, doğru bir şekilde verim alınmasını sağlayacak bir cihaz seçimi yapılmalıdır.
Kişinin cilt renginin açık olması alınacak başarıyı arttırır. Kişideki melanin seviyesine bağlı olarak cildine iletilen lazer ışının dozu değişmektedir. Ten rengi açık olan kişilere yüksek doz artışı yapılırken, koyu tenlilerde cilde zarar vermemek amacıyla düşük kullanılabilir.
Lazer ışınlarının kıl köklerini görmesi alınacak sonucun başarısının arttırmaktadır. Bu nedenler kıl köklerinin kalın ve koyu renkte olması daha hızlı sonuç aldırırken, kıl kökü ince ve açık renkte olması verimi ya azaltmakta ya da lazer ışınlarının hiç görmemesine neden olmaktadır.
Kadın ve erkeklere uygulanabilen lazer epilasyonun başarılı olabilmesi için tüylerin çok kalın olmaması gerekmektedir. Erkeklerde başarılı olma oranı kadınlara oranla seçilen cihaza bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Tüm vücuda uygulanan epilasyon işleminin süresi ile tek bir bölgeye yapılan epilasyon süresi değişmektedir. Tüm vücuda uygulanan epilasyon işlemi yaklaşık olarak 45-50 dakika sürerken; bölgesel uygulamaların süresi 5 ile 10 dakika arasında değişmektedir.
Epilasyon sırasında acı hissiyatının kişinin acı eşiğine ve yapılan bölgeye göre değişkenlik göstermektedir. Acı eşiği düşük olan kişilerin için minik bir sızı şeklinde hissedilir ve bir saat içinde bu his yok olmaktadır.
Epilasyon sonrası cildi soyan işlemler yapmak cildi tahriş etmekte ve zarar vermektedir. Bu nedenle epilasyondan hemen sonra kese yapmaktan kaçınılmalı ve 1 hafta peeling gibi işlemler yapılmamalıdır. Cilde hassas davranılmaya özen gösterilmelidir. Kullanılan kesenin yumuşak olmasına dikkat edilmelidir.
Şimdiye kadar epilasyon sonrasında leke veya yanık izi riski olduğu belirlenmemiştir. Epilasyon cihazının yanlış kullanımına bağlı olarak geçici izler oluşabilir. Epilasyonun yanlış kullanıldığını epilasyon işlemi esnasında şiddetli ağrı hissedilmesiyle anlaşılmaktadır.
Lazer epilasyon sonrasında cilt yüzeyinde geçici hafif kızarıklıklar oluşmaktadır. Bu kızarıklıklar işlemden maksimum 1 saat sonra geçmektedir. Epilasyon işlemi sonrası solaryuma girmek veya güneşlenmek pigmentasyon problemine neden olarak, cilt yüzeyinde koyu veya açık renk tonunda lekeler oluşur. Bu lekelerin oluşumunu engellemek için epilasyon sonrası dikkat edilmesi gerekenlere uyulmalıdır. Lazer epilasyon sonrası genel olarak herhangi bir kalıcı iz oluşmamaktadır.
Epilasyon sonrası güneşe çıkmak zorunlu olduğu taktirde yüksek korumalı güneş kremleri kullanılmalıdır. Hassas ciltler için epilasyon işlemi sonrasında oluşan sızı hissini ortadan kaldıran ELİF AYDAN EPİLASYON BAKIM KREMİ kullanılabilir
Genel olarak epilasyon işleminden 3 veya 4 gün sonra tüyler cilt yüzeyinde kendini göstermeye başlar. Gün yüzüne çıkan tüyler lazer ışınları etkisiyle 15 veya 20 gün içerisinde dökülmeye başlar. Tamamen kendini bırakan tüylerin yerine 4 ile 6 hafta boyunca yeniden tüyler çıkmamaktadır. Yeni tüylerin çıkmaya başlaması ile seans zamanının geldiğini gösterir.
Lazer epilasyon tamamı bittikten sonra tüyler ince ve az olarak çıkmaya devam eder. Çıkan tüyler ağda, cımbız, epilatör ve jilet gibi yöntemlerle alınmamalıdır. Kıl kökünü koparacak işlemlerden uzak durulmalıdır. Düzenli gidilen seansların bitiminde senede bir veya birden fazla gidilerek işleme epilasyon işlemine devam edilir. Daha sonra senede bir defa seansa ihtiyaç duyulmaktadır. Bir süre sonra seansa bile girmeye gerek kalmamaktadır. Bunun için sabırla seanslar tamamlanmalı ve uzman kişinin söylediklerine uyulmalıdır.
Epilasyonunun belirlenen herhangi bir zararı yoktur. Kişideki kıl dönmesi, sivilce gibi problemlerin ortadan kalmasına yardımcı olur.
Yazın epilasyon işlemi yapılmaktadır. Ancak epilasyon işlemi yapılan yerin güneş görmemesine dikkat edilmelidir.
Copyright © 2024 Elifaydan Tüm Hakları Saklıdır